Скок при цените на зърното, пшеницата и царевицата прогнозира главният изпълнителен

...
Скок при цените на зърното, пшеницата и царевицата прогнозира главният изпълнителен
Коментари Харесай

Експерт: Не се презапасявайте с олио, цената на захарта ще се успокои, когато премине сезонът на туршиите и компотите

Скок при цените на зърното, пшеницата и царевицата прогнозира главният изпълнителен шеф на стоковите тържища и борси Васил Симов. Причината за покачването е в натрупването на спомагателни разноски през зимата.

" Съществува подобен скок спрямо предходната година по това време, той е много дребен ", заяви Васил Симов в студиото на " България заран ".

Според него цените се отразяват, защото пшеницата е една от най-популярните борсови артикули и въздейства освен на хляба, а и на всички тестени произведения и на брашното. Големият скок е бил при започване на март, когато е почнала войната в Украйна, само че цената върви надолу и се успокоява.

" Специално за пшеницата няма терзания. Реколтата е над 6 млн. тона – една от положителните през последните 20 години. Потребностите на България са много скромни. За една година са нужни не повече от 2 млн. тона, тъй че останалите близо 4 млн. тона би трябвало да бъдат изнесени и то главно с кораби и в сурова конкуренция с останалите страни експортьорки в Черноморския басейн, тъй че на комерсиалния фронт нещата по никакъв начин не стоят умерено ", уточни Симов пред Bulgaria ON AIR. 

По думите му всички търговци се пробват да продават, само че конкуренцията е огромна, а и става дума за майсторство, умения, контакти и вземане предвид с цените.

" Когато приказваме за олиото, би трябвало да погледнем обстановката със слънчогледа. Нямаме никакво терзание и няма причина хората да се тормозят и презапасяват. Има поевтиняване на слънчогледовото олио в международен мащаб за 1 година. Ние в България не внасяме слънчоглед и не трябва да внасяме, тъй като нашата продукция е много добра ", безапелационен е гостът.

Той изясни, че сме отворена стопанска система и цените се въздействат от търсенето и предлагането, само че и от цената на суровината в международен мащаб. Уточни, че повишаването на $ е главният фактор, който е повишил цената на олиото и всички артикули, които го употребяват. 

" Цената на захарта се дължи напълно на повишаването на $ и на енергийния запас. В България повишаването за една година е близо 70%. Като сложим към това и наложителното повишаване цената на труда, при преработката на суровината се получава по този начин, че готовата продукция излиза по-скъпа. Може би ще се поуспокои, когато минат тези есенни месеци, обичайни за българина в производството на компоти, туршии и други домашни благинки, само че при всички положения доста се влияем от $ ", твърди Симов.

Той уточни, че когато човек влиза в магазина, би трябвало да купува единствено това, което му е належащо и увери, че за пшеница, брашно, самун, слънчоглед и олио няма за какво да се тормозим, тъй като не ги внасяме, а единствено ги продаваме на интернационалните цени. 

" При петрола се вижда същата наклонност при започване на месец март. Сега интернационалните цени са се успокоили, дори вървят малко надолу. Лошото е, че и петролът го купуваме в долари ", сподели гостът.

Той посочи, че страните на ОПЕК нямат желание да усилват производството, даже леко го лимитират, с което държат по-високи цени за петрола.

" Бих дал съвет в магазините, като влизат хората, да си пазарят единствено това, което е належащо в количества, които са нужни, тъй като колкото по-големи количества купуват, толкоз повече подвигат цените продавачите ", приключи Симов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР